Loov majandus

Viimastel päevadel olen mõelnud suuresti keskkonnateema peale. Võiks öelda, et pöördelised ajad on kätte jõudnud. Aeg, mil kogu inimkond peab langetama olulise otsuse – kas me valime elu taastamise või kaotamise kasuks. Õnneks on igale probleemile lahendus olemas. Ainus, mida teha on vaja, on äratada üles kõik uinuvad isiksused.

Palju meie tänapäeva meediast on kontrollitud kasuahnete inimeste poolt, kes loovad läbi ilmajäämise hirmu kurja. Nüüd on aeg sisendada neisse lootust ning sügavat mõistmist, et meie inimestena oleme osa loodusest. Minu plaan näeb ette teha äri. Tegeleda ettevõtlusega, aga täiesti uuel tasemel.

Mitmed tänapäeva iduettevõtted tegelevad juba keskkonnateemadega. Panustavad oma töötajate vaimsesse arengusse ning on siiralt huvitunud ringmajandusest. Väga tähtis on alustada majandussektori muutmist kuna paljud ökoliikumised jäävad nõrgaks oma pehme tahte tõttu. Kõige suurema tahtejõuga inimesed liiguvad ringi äri -ja spordimaailmas.

Õnneks olen märganud, et mitmed vanema generatsiooni äriinimesed on hakanud üles ärkama. Kas kollektiivsete suunitluste tõttu või nende endi laste pärast, kes lausa nõuavad suuremat empaatiat looduskeskkonna suhtes. On välja töötatud erinevaid majandusmudeleid üheks neist on Sinine Majandus.

See on põhimõtteliselt võida-võida olukorra tekitamine äritegevuses. Tähtis on mainida, et Sinise Majanduse kohapealt pole kasv lõputu, vaid omab teatud piire. Sarnane idee nagu metsa kasvamisel. Ükski puu ei suuda lõpututesse kõrgustesse kasvada. Igal taimel on oma piir ning läbi oma elutegevuse toetab ta kõiki teisi metsakoosluse osasid.

Sinise Majanduse mudel näeb põhimõtteliselt vastutustundliku, eetilise ning kogu tervikut toetava ärimudeli loomist. Seal iga koosluse osa võidab riigist kuni üksikindiviidini.

Sarnaseid mõtteid on Eesti riik välja kuulutanud. Palju on plaane 2050 osas – luua liginullenergia hoonete võrgustikke, täielikult minna üle ringmajandusele ning taastuvenergiale. Tegelikult oleks meil vaja jõuda nende samuste standarditeni juba aastal 2030. Õnneks me oleme sellele lähenemas.

Üha rohkem inimesi on ärkamas teadvustamaks tegu-tagajärg valemit. Põlisrahvaste tarkuse järgi tuleb arvestada, et iga langetatud valik on otseses vahekorras seitsme eelneva ja tuleva põlvkonnaga. Järelikult me loome iga otsusega oma lastele maailma, mille me oleme pärinud oma esivanematelt.

Tähtis on olla teadlik oma valikutest ning hoida oma kese puhas ahnusest. Lennart Meri pani oma eluajal inimestele südamele, et tõusiklusest tuleks hoiduda. Seda me teeme!

Luues jõukust oma ellu, siis tuleb mõista, et tõeliselt rikas inimene on see, kes suudab oma varadega kõiki teisi üles tõsta. Läbi jagamismajanduse me suudame luua jätkusuutliku ühiskonna, mis arvestab iga tema liikme vajadustega.

Sellise mudeli järgi kaob vajadus oma lapsepõlves rahuldamata ihade tagaajamiseks. Kuna üksteist toetades on võimalik luua keskkond, kus iga inimene elab täielikus jõukkuses.

See võiks olla meie rahva uus moto – Saagem jõukaks, et kogu maailm võiks õitseda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s