Positiivne mõjutamine

Lugesin eile ühte raamatut, kuhu kogutud Ülo Vooglaidi loengud ööülikoolis. Seal ta rääkis haridusest ja haritusest, kes ikka on päriselt haritud. Tema üks põhilisi mõtteid oli see, et mats jääb ikka matsiks – anna talle haridus või diplom, see asja paremaks ei muuda.
 
Mõtlesin samas, et andeka inimese sündroom on samuti olemas. Paljud terased inimesed lähevad ülikooli ja saavad haritud. Mõned kasutavad seda omas elus, aga tundub, et elust huvitunud inimene ei vaja tegelikult kõrgharidust.
 
Loomulikult on teel takistusi, aga mõnda null-kraadilist motivatsiooni loov eriala on samasugune takistus. Tuleb luua omale töökoht – teha asju, mida armastad. Olla nupukas, finatsiliselt arukas ja samal ajal ülimalt loov. Selline kombinatsioon on päris paljude puhul töötanud.
 
Me teame neid ameerika edulugusid, aga meil on siinseid lugusid sama suurel määral. Ma näiteid kahjuks ei oska tuua, seda saab armas lugeja teha. Igaüks, kes on astunud oma tõelisele teele on enamasti arukas inimene. Tuleb ainult oma isiklik elutee kompass leiutada.
 
Igatahes Ülo rääkis lisaks, et tegelikkuses eksisteeriv väga vähe teadustöid. Kõik uuringud jäävad oma subjektiivsuse ohvriks. Analüüsid, küsitlused ja avastused jäävad tõlgendaja maailmavaate jalgu. Selle tõttu on palju vastakaid uuringuid taimetoidu kasulikkuse/kahjulikkuse vallas. Oleneb uurija maailmavaatest.
 
Täna hommikul täitsin ühte bakalaurusetöö küsimustikku mahe toidust. See ajas mind naerma, kuna tuli välja, et see keskendunud positiivsele mõjutamisele. Sihtgrupiks olid Eesti inimesed üleüldiselt. Kuid allikas, kust küsimustik minuni jõudis oli Ökoriik Eesti facebooki leht.
 
Järelikult paljud inimesed, kelleni see küsimustik jõuab on juba mahetoidu huvilised. Arvatavasti levib ta lisaks muudes sarnastes võrgustikes. Läbi uuringu tulemuste on võimalik mõjutada laiemat tarbijaskonda. Esitades subjektiivse väite, et uuringu tulemusel suur osa Eesti populatsioonist on mahetoidust väga teadlikud.
 
Selle asja nimi on positiivne mõjutamine. Uuring jõuab teatud kanaleid pidi konkreetsete sihtgruppideni, kellel on endal huvi seda täita. Läbi koos loodud positiivsete aktsioonide me võime ümber programmeerida laiemat massiteadvust kogu Eesti riigis. Läbi mille teostubki Ökoriigi plaan.
 
Selline lugu.
 
Tervitab,
Simo Santeri Virtanen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s